Om oss
Zymia AS er en norsk matprodusent som har som mål å tilby digge og mettende matprodukter til kundene våre basert på norske og nordeuropeiske råvarer. Vi samarbeider tett med lokale bønder for å på best mulig måte utnytte de ressursene vi har nær oss. Ved hjelp av fermentering bruker vi ulike mikroorganismer til å videreforedle råvarene fra bonden til næringsrik og smakfull mat.
Vårt plantebaserte sortiment har som målsetting å være et velsmakende tilskudd til det allerede eksisterende utvalget av proteinrik mat som kjøtt, fisk og kylling, snarere enn å etterligne og erstatte dem. Derfor fokuserer vi mindre på å dømme folks spisevaner og mer på å dedikere våre ressurser til å utvikle produkter som først og fremst smaker godt.
Selskapet ble etablert i 2023 av Amund Polden Arnesen med en visjon om å skape digg og næringsrik proteinrik mat basert på planter uten å måtte ultraprosessere det ned til molekylnivå. Etter å ha dykket dypt ned i fermenteringstradisjoner over hele verden, klarte han å finne en metode som passet godt til å videreforedle lokale råvarer. Ved hjelp av tradisjonell fermenteringsteknologi fra Indonesia viste det seg å være mulig å lage plantebasert protenrik mat, basert på kun fire ingredienser, som var av høy kvalitet både næringsmessig og smaksmessig.
Zymias Tempeh representerer en harmonisk forening av to kulinariske tradisjoner fra to ulike verdenshjørner. Hovedingrediensen i vårt Tempeh-produkt, erter, har lenge vært en bærebjelke i det skandinaviske kostholdet, med historie som går tilbake til før vikingtiden. Funnet av ertemel i et brød fra en over 1200 år gammel grav i Vendel nord for Uppsala vitner om erter som en dyrebar ressurs i nordisk historie. På den andre siden av kloden, i 1600-tallets Indonesia, ble den eldste skriftlige referansen til bruken av Tempeh-soppen, Rhizopus Oligosporus, nedtegnet i manuskriptet Serat Centhini, bestilt av King Pakubuwono V fra kongedømmet Surakarta. Manuskripet, som omhandler legender og tradisjoner, omtaler i en av fortellingene sine Tempe(h) som en ingrediens i matretten Sambal Lethok. Det er rimelig å anta at tradisjonene rundt Tempeh er eldre enn dette og strekker seg enda lengre tilbake. Ved å se bakover i tid og over store geografiske avstander kan vi ved hjelp av disse to tradisjonene skape noe nytt og nyttig til det norske matfatet.
Zymia forplikter seg til å kontinuerlig utforske globale fermenteringstradisjoner for å finne innovative løsninger for fremtiden.