Hva er Tempeh?
Tempeh er et proteinrikt matprodukt basert på legumer (erter, soya, fava, m.m.) der soppen Rhizupus Oligosporus fermenterer det hele sammen til en solid blokk. Vi bruker kun vann, erter, soppsporer og melkesyrebakterier for å lage en blokk med Tempeh. Lavprosessert som fy med andre ord. Bortsett fra kokingen av ertene, foregår resten av prosessen på rundt 30C, så kreves relativt lite energi for å lage Tempeh.
Akkurat som folk flest ikke tenker på kylling som en
oksekjøtterstatning, er Tempeh heller ikke å regne som en erstatning for
kjøtt. Tenk heller på den som en allsidig type proterik matvare på lik
linje med for eksempel fisk, rødt kjøtt og hvit kjøtt. Den er ikke en
erstatning for noe som helst. Den gjør helt enkelt sin egen greie!
I minst 300 år har denne proteinrike umamibomben blidgjort ganer og mettet mager i sitt hjemland, Indonesia. Nå lanserer vi en norsk versjon, fermentert her i Norge, basert på økologiske erter. I tillegg til å være full av proteiner er den også super allsidig i bruk på kjøkkenet. Sist men ikke minst smaker den også skikkelig godt!
Hva smaker Tempeh?
Tempeh vil naturlig nok ha smak av råstoffet den er basert på. Når det
er sagt så demper fermenteringsprosessene mye av bønne / ertesmaken og
får frem en mer delikat sopp og nøtteaktig grunnsmak. Disse smakene
danner en fin base som tar veldig godt til seg det meste av marinader,
sauser og oljer. Teksturen i Tempehblokken er variert, noe som bidrar
til allsidigheten, og oppleves av mange som både mettende og
tilfredstillende.
Med sine underliggende delikate smaker av umami, sopp, erter og nøtter er Tempeh en god råvare til mange retter. Soppmycelet som ligger rundt ertene i Tempehblokken fungerer litt som en svamp og trekker til seg det den legges i. Krydderblandinger, oljer og marinader kan varieres etter hvilken rett som lages og Tempeh kan kuttes opp i terninger, minifileter, strips eller andre fasonger etter behov. Tempehsandwich, Tempehtaco, Tempeh og ris, Thaisuppe med Tempeh, Wok med Tempeh, Suppe med Tempehkrutonger, Gryte med Tempeh, Grillet Tempeh, Tempeh på Pizza… Mulighetene er kanskje ikke uendelige, men de er ihvertfall mange!